Tuesday, June 19, 2007

καημένα χέλια

το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από μάθημα της σχολής, και έπεσε τώρα στις εξετάσεις...
"το χέλι αναπαράγεται μόνο μια φορά, στη θάλασσα των Σαργασσών (είναι κάπου κοντά στο τρίγωνο των Βερμούδων και πάνε όλα τα χέλια εκεί γουάου). Όταν αποκτήσει ασημί χρώμα (ασημόχελο), είναι ένδειξη ότι έχει φτάσει στη γεννητική ωριμότητα και αρχίζει την κάθοδο του προς τη θάλασσα (μα καλά που έμενε στα βουνά;). ....Κατά το τέλος του φθινοπώρου, σε βράδια χωρίς φεγγάρι (την Ελλάδα πάει να πάρει βρε το φουκαρά..) και με καταιγίδα (το ψιλόβροχο δεν του κάνει φαίνεται), το ασημόχελο κατευθύνεται προς τη θάλασσας, τη διασχίζει κολυμπώντας σε μεγάλα βάθη, περνάει τον Ατλαντικό και φτάνει στην τροπική περιοχή της θάλασσας των Σαργασσών. Η μέγιστη απόσταση που μπορεί να καλύψει σε μια ημέρα ανέρχεται στα 60 km. ... Εκεί αναπαράγεται σε βάθος περίπου 400 μέτρων και σε θερμοκρασία 17 C. Τα ώριμα άτομα μετά την αναπαραγωγή πεθαίνουν. Οι προνύμφες, οι λεπτοκέφαλοι μεταναστεύουν πάλι πίσω προς τις ευρωπαϊκές ακτές..."
σε ένα άλλο σημείο, γιατί είναι και πολύ gourmet ο συγγραφευς: "τα χέλια έχουν καλό κρέας, ιδίως το ασημόχελο. Τα ενήλικα τρώγονται ψητά στη σχάρα ή μαγειρευτά λεμονάτα ή καπνιστά, ενώ ο γόνος, ο οποίος ψαρεύεται στις εκβολές κατά την άνοδο του στους ποταμούς, γίνεται εξαιρετικός τηγανιτός (και σου είπα πρόσεχε τη χοληστερίνη γέρος άνθρωπος δεν με ακούς) με σάλτσα ή κρασάτος..." τα μυστικά της Βέφας, το είδαμε και αυτό!

3 comments:

Keen On Boys said...

Είναι γνωστό αυτό μετα χέλια... Όταν βρέχει την κάνουν, απο τα ποτάμια κολυμπώντας και απο τις λίμνες έρποντας στις λάσπες, και βγαίνουν στη θάλασσα για να πάνε να ζευγαρώσουν.. Είναι υπέροχο το θέαμα του ζευγαρώματος...

Ώρες-ώρες κολλάω με κάτι ντοκιμαντέρ στα κρατικά (πρώτες πρωινες usually)

oni said...

Πλάκα κάνεις! Λένε τέτοια τα βιβλία σας; ΧΑΧΑΧΑ! Ενώ εμάς είναι τόσο βαρετά... ή ακαταλαβίστικα :(

Ρεμπεσκές said...

Να σου πω...
Ως παιδι της Αιτωλοακαρνανιας με τρομερες τετοιες παραστασεις,εχω δει χελακια να αναπαραγωνται.Αλλα αυτο δεν με πτοησε να το κριτσανιζω στα δοντακια μου αφου ειχε ψηθει στα καρβουνα.
Και τα καταλαβαινω...
Ο ερως και το σεξ χιλιομετρα δεν κοιτα...ΟΥΦ!