Monday, January 28, 2008

Τέλος ημερών για τον Αρχιεπίσκοπο

Δεν ξέρω γιατί ξεκίνησα να γράφω αυτό το ποστ. Δεν ξέρω αν ξαναδιαβάζοντάς το, θα το διαγράψω. Δεν ξέρω τι άποψη έχει ο καθένας σας για το πρόσωπό του, σίγουρα όμως ήταν ένα από τα πρόσωπα που απασχόλησε περισσότερο την ελληνική πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Από τη μια ο δυναμικός του χαρακτήρας, η αγάπη του απλού λαού προς το πρόσωπό του, ο ενθουσιασμός του, το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ο "εκσυγχρονισμός" του θεσμού... από την άλλη σκληρές και προκλητικές δηλώσεις και άρθρα που δεν αρμόζουν σε ένα άτομο που πρεσβεύει τις αξίες της θρησκείας, δογματισμός, πολιτικές παρεμβάσεις, τεράστια οικονομικά και ερωτικά σκάνδαλα (τουλάχιστον στον κύκλο του) που δύσκολα μπορεί κανείς να κλείσει τα μάτια του... Δεν ξέρω προς τα που κλίνει η ζυγαριά, αυτό που θα μου μείνει περισσότερο από το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι η αξιοπρέπεια και η δύναμη με την οποία αντιμετώπισε το θάνατο τις τελευταίες ώρες. Ελπίζω ο διάδοχος να είναι φωτισμένος, όπως απαιτεί μια τέτοια θέση.

υγ. το παρατηρήσατε ότι όλη η περιπέτεια ξεκίνησε το καλοκαίρι, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να έρθει ταξίδι στο Κάιρο;

υγ2. δεν θα αντέξω άλλο Ψωμιάδη να συγκινείται στα παράθυρα. Ο πόνος και η συγκίνηση είναι προσωπικές υποθέσεις monsieur.

υγ3. να δω τα "κοράκια" πότε θα αρχίσουν τη διαδοχολογία. επίσης μετρήστε πόσες φορές θα βγουν στα κανάλια ο πατέρας Στυλιανός, ο πατέρας Τιμόθεος, ο Μουστάκης, ο Σωτηρόπουλος, ο Βίρλας και όλοι εκείνη που τους κρατάμε σε παραφορμαλδεΰδη όλο το χρόνο και βγαίνουν σε κάτι τέτοια. Μετρήστε πόσες φορές θα μνημονεύσουν το Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο - τι είχες mad, τι είχα πάντα...

10 comments:

Equilibrium said...

καλά δεν ξεκίνησε ακόμη η διαδοχολογία;...

jg said...

ελα ρε! ομολογω πως εισαι το τελευταιο ατομο που περιμενα να κανει τετοιο ποστ! χιχι

mahler76 said...

Tα κοράκια θα ξεκινήσουν επισήμως Παρασκευή....
Πάντως εκτιμώ το γεγονός πως δεν μπήκες στο τριπάκι να "κράξεις" το νεκρό όπως πολλοί ίσως θέλουν και κάποιοι ίσως πράξουν.
Οι Θεοί ας αναπαύσουν την Ψυχή του οδηγώντας την στο Φώς.

Anubis said...

ξεχάσαμε και το DVD
ένα έχω να δηλώσω
Η ΟΛΓΑ ΤΡΕΜΕΙ (ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ)...

@equilibrium:
τώρα είναι φρέσκος ακόμα
@pov of a g:
ξέρεις οι ιερείς μου έχουν πέσει σε κατάθλιψη, καταλαβαίνουν το μάταιο της θνητότητας

@mahler:
δεν χρειάζεται κράξιμο πλέον, τώρα είναι μόνο μια ανάμνηση στη σκέψη όσων θέλουν να τον θυμούνται, με όποιον τρόπο. κάτι είναι κ αυτό!
πέρασε πλέον στην ανυπαρξία, ουυυπς και σύντομα θα κάνει και τον κύκλο του άνθρακα... μ' αρέσει που είμαι κ after life θεός και στην ουσία δεν πιστεύω στη "ζωή μετά" (μόνο του Αρκά).

Anubis said...

SOS
η Δρούζα έβγαλε στο τηλέφωνο τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, ζντόινγκ!
ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ!
*τρέχει στο τηλέφωνο να βγει την Τατιάνα*

Είδωλο said...

Σιγα καλε που θα μας πεις οτι αγχωθηκες κιολας η θρησκα για τον Chris
Αμων-Ρα ριξε εναν σεισμο.

Anubis said...

x-ouranou, ζήτα από τη Sekhmet καλύτερα που είναι και της τιμωρίας. ο Ρα είναι πιο cool. σκέφτου ότι μια φορά κατέβηκε για να εκδικηθεί κάτι βλάσφημους θνητούς η Sekhmet, και ο θρύλος λέει ότι πήγε να αφανίσει όλο το ανθρώπινο είδος. στρατόκαυλη τελείως.
όσο για τον chris είπα να βάλω την πλερέζα μου και να ανέβω αθήνα για την κηδεία. :p

Multifarious72 said...

"
υγ2. δεν θα αντέξω άλλο Ψωμιάδη να συγκινείται στα παράθυρα. Ο πόνος και η συγκίνηση είναι προσωπικές υποθέσεις monsieur.
"

EXEIS APOLYTO DIKIO! eleos o typos entaksei tha ksanavgeis skase twra makarvie politikantzi. pou olo leei gia tin koinwnia pou megalwse aytos les kai den itan i diki tou koinwnia pou erikse ti dikia mas, monoi mas pesame.

Anonymous said...

Δεν ξέρω που είδες το τόσο εντυπωσιακό κοινωνικό έργο της εκκλησίας, όταν οι νηστεύονατες ιερείς της δεν μπορούν καλά καλά να χωρέσουν στα στασίδια και η αμύθητη περιοσία της εκκλησίας παραμένει αμύθητη τόσα χρόνια ενώ ο κόσμος πεινάει. Τι ακριβώς αναγνωρίζουμε στο μεγάλο αρχιεπ΄σιοπο που κοιμήθηκε,όταν το μόνο πουέκανε δεν ήταν ο εκσυγχρονισμός ενός θεσμού αλλά ηεπιστροφή σε ένα συντηριτισμό που το 90 είχε σχεδον καταφέρει να διώξει (θα μου πεις είναι παγκόσμιο φαινόεμνο και έχεις δίκιο). Εντάξει κοιμήθηκε, κανεις δε χαίρεται ια έναν άνθρωπο που πέθανε αλλάως εκεί, γιατί ε΄μαστεόλοι έτοιμοι να ξεχάσουμε; Δεν είναι θέμα του προς τα που έρνει η ζυγαριά, είναι θέμα ενός κόσμου που απλά επιλέγει να ξεχάσει οτιδήποτε δείχνει ότι υπάρχει κάτι σάπιο ακόμη και στους πιο "ιερούσ" θεσμούς, και αυτό είναι το τρομακτικό. Παρσύρθηκα...

gay super hero said...

Δεν ξέρεις προς τα που κλίνει η ζυγαριά; Δηλαδή μπορεί να είναι έτσι αλλά μπορεί και γιουβέτσι;

Κι εγώ δεν πιστεύω στο after-life αλλά σίγουρα κάποια τιμωρία θα έχει προβλεφθεί στον κάτω κόσμο ειδικά για την περίπτωση του.

Φαντάζομαι αισθάνεσαι ωραία που είσαι "υπεράνω". Μόνο μην ξεχνάς ότι το συγκεκριμένο άτομο ήταν κάθε άλλο παρά "υπεράνω". 'Επεσε πολύ χαμηλά και άντλησε από πολύ σκοτεινά βάθη. Πολλοί επικίνδυνοι άνθρωποι υπήρξαν λαοφιλείς. Αν δεν ήταν λαοφιλείς δεν θα ήταν και τόσο επικίνδυνοι.

Αντιγράφω από το καταπληκτικό editorial του 10%:

"Με λύπη που υποφέρει ένας άνθρωπος και ανακούφιση που επιτέλους φεύγει μια φθοροποιός δύναμη, εύχομαι ο επόμενος ιερέας που θα πάρει τη θέση του να νοιάζεται λιγότερο για φρου φρου και λάβαρα και να συμβάλει στο να πάει η Ελλάδα μπροστά αντί να καταντήσει μια βυζαντινή γελοιογραφία. Ας ελπίσουμε ότι με την αλλαγή αρχιεπισκόπου η Εκκλησία θα πάψει να είναι το βαρίδι που κρατά την Ελλάδα στον πάτο."